Roy Hart Theater

Het Roy Hart Theatre is opgericht in 1969 door Roy Hart. Alfred Wolfson, die zanger en stemtherapeut was, heeft een methodiek voor de zang- en acteerstem ontwikkeld, die verder ging dan men tot dan toe gewend was vanuit de klassieke stemtraining. Roy Hart is, als leerling van Alfred Wolfson, in zijn voetsporen getreden en heeft deze methodiek verder ontwikkeld. Onder zijn leiding is het Roy Hart Theater ontstaan, waar vanuit al jaren verschillende docenten op zeer inspirerende manier lesgeven over de hele wereld. In deze methodiek wordt, vanuit een nieuw begrip van muziek en stem, aan je stem gewerkt op een grensverleggende manier, waardoor nieuwe wegen in ieders stem zich aandienen. Een stukje filosofie van Alfred Wolfsohn, vrij vertaald van Marita Günther (for “Roy Hart Theatre Archives”)

“Zingen betekent leren liefhebben”.

Zingen gaat niet om perfect zingen, maar meer om je kwetsbaarheid toe te staan, in het zoeken naar je stem, het enige instrument dat niet onderworpen aan de technology. Het was Alfred Wolfsohn’s bezieling dat mensen zich verbinden om de waardigheid van het mens-zijn vast te houden, een waardigheid die niet verbonden is met agressie. Hij probeerde mensen te leren om zichzelf serieus te nemen.

“He taught us to bring art into life, and life into art, knowing very well, that art without love, is like an empty shell.”

Hij vond dat als we het leven en die liefde niet mee nemen in dat wat muziek en theater kunnen betekenen, dan is het alleen maar sensatie wat we beleven. Roy Hart docenten zien de stem als een tunnel waardoor je verschillende delen van jezelf bewust kan worden en kan integreren in je doen en laten. Roy Hart docenten benaderen stemwerk door stemverkenning, spontane verbeelding en improvisaties.

Mocht je meer willen lezen over de achtergrond van het Roy Hart Theater:

Roy Hart Theatre: Alfred Wolfsohn